Anna Seim: Alternativscenariers roll i den penningpolitiska kommunikationen
Tal ”Styrräntebanan och noggrant utformade alternativscenarier kring denna prognos är viktiga kommunikationsverktyg för Riksbanken, särskilt i tider av stor osäkerhet. Tillsammans hjälper de oss att belysa risker och förmedla vår reaktionsfunktion.” Det sa vice riksbankschef Anna Seim när hon talade vid europeiska centralbankens konferens ”2025 ECB Forum on Central Banking” i Sintra, Portugal.
Datum: 2025-07-02 12:30
Talare: Vice riksbankschef Anna Seim
Plats: European Central Bank Forum on Central Banking (Sintra, Portugal)

Anna Seim, vice riksbankschef.
Riksbanken har sedan den flexibla inflationsmålspolitiken började tillämpas för 30 år sedan valt en väg som präglas av hög transparens. Det har sin grund i att Riksbankens stora oberoende innebär ett behov av ansvarsutkrävande som underlättas av insyn, men också i Riksbankens strävan att vägleda förväntningar och föra en förutsägbar penningpolitik.
Riksbanken är en av få centralbanker som publicerar en prognos för styrräntan som återspeglar majoritetsuppfattningen i direktionen. I nästan 20 år har Riksbanken publicerat styrränteprognoser, och erfarenheterna är överlag goda enligt Seim.
”Styrränteprognosen i huvudscenariot är förenlig med vår bedömning av de ekonomiska utsikterna i övrigt och vår uppskattning av den långsiktiga neutrala räntan. Den är direktionens bästa bedömning av vilken penningpolitik som vi skulle bedriva om inga nya chocker drabbar ekonomin. Men en viktig princip är att när en störning inträffar så ändrar vi räntebanan för att se till så att vi når inflationsmålet”, sa Seim.
Penningpolitiska beslut fattas alltid under osäkerhet och därför kan det vara värdefullt att använda sig av alternativscenarier. Riksbanken har en lång tradition av att arbeta med och publicera alternativscenarier. De har varit en del av såväl den interna analysen som den penningpolitiska kommunikationen lika länge som styrränteprognoserna har publicerats.
”Eftersom det enda vi kan vara säkra på är att framtiden inte kommer att utvecklas precis som vi förväntar oss, kompletterar vi styrräntebanan med alternativscenarier. Ett viktigt syfte med dessa scenarier är att belysa viktiga risker och signalera att penningpolitiken mycket väl kan komma att avvika från huvudscenariots prognos för styrräntan. Vi vill vägleda ekonomins aktörer och på så sätt bana väg för en annan penningpolitik om en sådan skulle vara motiverad.”
Att arbeta med scenarier har sina utmaningar och det är svårt att empiriskt testa i hur stor utsträckning de faktiskt gör penningpolitiken mer förutsägbar. Men Seim menar att de ändå är mycket användbara, inte minst när osäkerheten är ovanligt stor.
”I mer stabila tider kan vi vara mer trygga med prognoserna i våra huvudscenarion. Men när det råder stor osäkerhet om vart vi är på väg är det naturligt att lägga större vikt vid ’tänk om…’. När det gäller utformningen av scenarierna är det inte självklart hur extrema eller detaljerade de ska vara. Men ju närmare vi kommer huvudscenariot, desto viktigare kan det vara att beskriva mer i detalj vilka mekanismer och drivkrafter vi ser som centrala.”
Läs hela Seims tal här:
Alternativscenariers roll i den penningpolitiska kommunikationen