Thedéen: Vägen mot EU:s spar- och investeringsunion – att göra och inte göra
Tal Politisera och detaljstyr inte instrumenten för sparande och investeringar, var ett av budskapen när riksbankschef Erik Thedéen idag höll tal vid en konferens som SEB anordnade i Bryssel. Fokus för konferensen var att diskutera hur den svenska kapitalmarknaden kan inspirera i EU:s arbete med spar- och investeringsunionen (SIU).
Datum: 2025-07-03 15:10
Talare: Riksbankschef Erik Thedéen
Plats: Sofitel, Bryssel

Erik Thedéen, riksbankschef.
I höstas presenterade den tidigare ECB-chefen Mario Draghi en rapport på uppdrag av EU-kommissionen. I den konstaterar han att EU halkar efter betydligt i konkurrenskraft jämfört med framför allt USA och Kina. Sedan dess har diskussionen om vilka åtgärder som krävs för att öka tillväxten i Europa gått på högvarv. I rapporten lyfter Draghi fram en gemensam spar- och investeringsunion som en viktig åtgärd. Här pekar han bland annat på Sverige som ett framgångsexempel där man lyckas styra privat sparande till investeringar som ger tillväxt och hög långsiktig avkastning.
Thedéen inledde med att säga att tanken om en spar- och investeringsunion är god men att det nödvändigtvis inte måste innebära ett allomfattande finanscentrum eller gemensam europeisk börs. I stället bör fokus ligga på att öka sammankopplingen mellan befintliga börser och utveckla regionala finanscentrum inom vissa sektorer eller instrument. Han tog också upp frågan om hur tillsynen bör organiseras på en alltmer integrerad finansmarknad:
”För vissa finansiella tjänster där aktiviteten idag i praktiken är koncentrerad till några få centrum kan centralisering av tillsynen till EU-nivå vara motiverad. I övrigt behöver vi en mer enhetlig tillsyn av den finansiella regleringen på olika områden men jag är inte övertygad om fördelarna med en fullständigt centraliserad tillsyn.”
Thedéen poängterade också vikten av att avstå från att politisera olika typer av spar- och investeringsinstrument och att undvika att detaljstyra marknader och marknadsaktörers beteende.
”En sak som jag vill lyfta fram i det här sammanhanget är förslaget att spar- och investeringsinstrument ska bidra till att uppfylla EU:s politiska mål. Det kan låta rimligt, men jag tror inte att det är det bästa sättet att skapa livskraftiga kapitalmarknader.”
Han fortsatte:
”Om vi vill att människor ska ta steget från sparkonton till aktiemarknaden måste vi se till att vi maximerar deras chanser att lyckas, det vill säga att få bättre avkastning på sina besparingar. Att begränsa investeringar riskerar att leda till sämre långsiktig avkastning och kommer bli svårt att motivera för Europas medborgare. Den svenska erfarenheten visar att även om sparande sprids internationellt är det fortfarande många som väljer att spara i lokala företag”.