Arkitekturen
Dagens riksbankshus med adress Brunkebergstorg 11 stod klart 1976. Det tog sex år att bygga. Den svarta graniten som täcker husets fasader hittade arkitekten Peter Celsing i Göinge i norra Skåne. Stenen kallas ”svart granit” från brottet i Gylsboda, stenen klassas dock geologiskt som en diabas. Stenhuggare i Bohuslän klöv de stora stenblocken och fick fram den skrovliga brottytan.
Tycker du att huset verkar ointagligt så är det precis vad Peter Celsing avsåg. Sveriges riksbank ska se ut som den kassakista det är. Ett hus byggt för evigheten. Fönstren ligger djupt in i fasadens tjocka stenar. De cylinderformade portarna mot Brunkebergstorg är i rostfritt stål.
Men väl inne i huset möts du av en kontrast till det tunga bygget. Väggar, tak och möbler är i ljus, tunt skuren björk från Norrland och Finland. Glad och frodig konst smyckar såväl rum som korridorer.
Cirkeln och kvadraten är de geometriska former Peter Celsing utgått från. Huskroppen ger intrycket av en mäktig kub, man går in och ut genom cylinderformade portar, riksbanksfullmäktige och direktionen sammanträder kring ett runt bord i ett kvartscirkelformat rum, den lilla representationsmatsalen är en cylinder, innergården en kvadrat, takvåningen en kupol. Runda pelare, placerade nära väggen, bär upp de plana taken i de omöblerade korridorerna. Den yttre väggen i kontorsrummen är alltid kvadratisk och de minsta rummens bredd är lika med höjden.
Peter Celsing tog på ett tidigt stadium in konstnärerna Ulrik Samuelson och Sivert Lindblom i sitt arbete. Tillsammans skapade de vinden, med simbassäng och andra motionslokaler för personalen. Med konstnären Olle Nyman valde Peter Celsing inredningens färger. Väggarna är vita, taken och mattorna och pelarna är gula.
Konstkritikern Ulf Linde, senare chef för Thielska galleriet och medlem av Svenska akademien, skrev efter en rundvandring i huset: "Jag är överraskad av att jag kan känna den här upprymdheten inför ny arkitektur. Äntligen ett belägg för den till leda upprepade parollen att konstnärerna borde få komma in tidigt när ett hus planeras, att inte deras verk bara skall vara ett löst påhäng i efterhand."
Film om riksbankshuset
Se filmen om riksbankshusets arkitektur och historia.Tack för ditt svar!
Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare
Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor? Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)