Löneutvecklingen vid jobbyte har inte försämrats

Ekonomisk kommentar, Nyhet Trots att konjunkturen är stark har takten på de totala löneökningarna varit överraskande dämpad de senaste åren. Historiskt sett har personer som bytt arbete i genomsnitt haft en starkare löneutveckling än de som inte gjort det. Lönepremien för de som byter arbete har inte blivit sämre jämfört med tidigare perioder med liknande resursutnyttjande. Det visar den ekonomiska kommentaren ”Vilka byter arbete och är lönepremien för att byta arbete konjunkturellt normal?” som även analyserar flödena på den svenska arbetsmarknaden.

Andelen sysselsatta som byter arbete hänger ihop med konjunkturen. Det är vanligare att byta arbete när efterfrågan på arbetskraft är hög. Personer som byter arbete har generellt en starkare löneutveckling det året än de som inte gör det. Det finns även ett samband mellan storleken på lönepremien och konjunkturläget.

För närvarande pekar flertalet indikatorer på ett högt resursutnyttjande på arbetsmarknaden. Andelen sysselsatta som byter arbete är också på en hög nivå, men den totala löneutvecklingen har varit dämpad trots det starka konjunkturläget. Analysen i denna ekonomiska kommentar pekar dock på att lönepremien för de som byter arbete inte har blivit sämre över tid utan är i linje med vad den varit under tidigare perioder med liknande resursutnyttjande.


Av Caroline Flodberg, för närvarande tjänstledig från Riksbankens avdelning för penningpolitik för arbete på Internationella valutafonden.

Riksbankens ekonomiska kommentarer innehåller till exempel korta utredningar och debattartiklar. De åsikter som uttrycks i ekonomiska kommentarer är författarnas egna och ska inte uppfattas som Riksbankens ståndpunkt.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2018-09-20