Phillipskurvan verkar vara intakt i Sverige

Ekonomisk kommentar, Nyhet Sambandet mellan resursutnyttjande och inflation, den så kallade Phillipskurvan, har under senare år blivit allt mer ifrågasatt. En analys av detaljerade datauppgifter för företag pekar dock på att sambandet fortfarande gäller. Det framgår i den ekonomiska kommentaren ”Sambandet mellan resursutnyttjande och inflation: ett mikrodataperspektiv”.

Inflationen ökar normalt när resursutnyttjandet stiger. Under senare år har dock detta samband, som kallas Phillipskurvan, blivit allt mer ifrågasatt. Kritikerna menar att ökad konkurrens från utländska företag och tekniska innovationer har ändrat samvariationen. Men ett problem med övergripande analyser av sambandet är att penningpolitiken reagerar på förändringar i resursutnyttjandet för att stabilisera inflationen. Detta kan göra att det övergripande Phillipssambandet ser ut att försvagas, trots att det alltjämt är oförändrat på företagsnivå.

Den ekonomiska kommentaren "Sambandet mellan resursutnyttjande och inflation: ett mikrodataperspektiv" använder mikrodata från Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer och undersöker Phillipssambandet på just företagsnivå. Överlag visar analysen att svenska företags försäljningspriser är starkt kopplade till deras resursutnyttjande och inflationsförväntningar. Phillipskurvan verkar alltså vara intakt på företagsnivå.


Av Erik Frohm, verksam vid Riksbankens avdelning för penningpolitik.

Riksbankens ekonomiska kommentarer innehåller till exempel korta utredningar och debattartiklar. De åsikter som uttrycks i ekonomiska kommentarer är författarnas egna och ska inte uppfattas som Riksbankens ståndpunkt.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2019-02-21