Hur väl är inflationsförväntningarna förankrade vid målet?

Ekonomisk kommentar, Nyhet Om inflationsmålet är trovärdigt ligger de långsiktiga inflationsförväntningarna i ekonomin stabilt nära målet. I en ny artikel undersöker författarna hur den förväntade inflationen om fem år påverkas av den tidigare inflationshistoriken och den förväntade inflationen om ett år.

Syftet med ett inflationsmål är att det ska fungera som riktmärke för pris- och lönebildningen i ekonomin. När ekonomins aktörer har en gemensam bild av hur priserna kommer att utvecklas i framtiden blir det lättare för dem att planera långsiktigt.

För att ett inflationsmål ska fungera som riktmärke krävs att ekonomins aktörer har förtroende för det – att aktörerna räknar med att den normala inflationen kommer att ligga vid målet. Är inflationsmålet trovärdigt ska inflationsförväntningarna inte påverkas av perioder med för låg eller för hög inflation eller av makroekonomiska störningar som gör att inflationen avviker från målet.

I den ekonomiska kommentaren ”Hur väl är inflationsförväntningarna förankrade vid målet?” finner författarna bland annat att det fanns tydliga tecken på att förankringen försvagades under en period med start ungefär 2014, men förankringen tycks ha bibehållits förhållandevis väl under den senaste tidens höga inflation. Studien visar också att penningmarknadsaktörernas förväntningar är bättre förankrade än övriga gruppers, sett över hela perioden.


Författare: Mikael Apel, Bul Ekici och Pär Stockhammar, verksamma vid Riksbankens avdelning för penningpolitik

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2023-12-18