Den kontracykliska kapitalbufferten bör vara oförändrad på 2 procent

Nyhet Enligt en ny lagändring som trädde i kraft den 1 juli 2024 ska Finansinspektionen samverka med Riksbanken innan de fattar beslut om den kontracykliska kapitalbufferten. Riksbankens sammantagna ställningstagande är att den kontracykliska kapitalbufferten bör vara oförändrad för det tredje kvartalet 2024 på dess neutrala nivå om 2 procent.

Riksbanken anser att den kontracykliska kapitalbufferten bör vara oförändrad på dess neutrala nivå om 2 procent för det tredje kvartalet 2024. Den nuvarande nivån för den kontracykliska kapitalbufferten reflekterar riskerna i det svenska finansiella systemet och bidrar till bankernas samlade motståndskraft.

Den kontracykliska kapitalbufferten är ett kapitalkrav för banker som, till skillnad från andra kapitalkrav, varierar över tid. I Sverige beslutar Finansinspektionen om den kontracykliska kapitalbufferten fyra gånger per år. Kapitalbufferten syftar till att öka bankernas motståndskraft mot systemrisker. Vid en kris, där banker kan få stora förluster och tvingas att strama åt sin kreditgivning som skulle förstärka en ekonomisk nedgång, kan buffertkravet minskas eller sättas till noll. Det ökar utrymmet ned till de bindande kapitalkraven och frigör på så sätt kapital som bankerna kan använda för att dels hantera förluster, dels understödja kreditgivningen till hushåll och företag. På så sätt kan det bidra till att dämpa en ekonomisk nedgång.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2024-08-20