Private equity-branschen är stor, internationell och svårbedömd
Nyhet, Staff memo Den svenska private equity-industrin utmärker sig i ett internationellt perspektiv, genom att innefatta förhållandevis stora private equity-företag som förvaltar kapital från internationella investerare. I ett nytt Staff memo visar analysen på att private equity-industrin är stor både sett till förvaltat kapital och företag som ägs av private equity-bolag. Det finns risker kopplade till den höga skuldsättningen och bristen på transparens, men de finansiella stabilitetsriskerna i Sverige bedöms enligt studien som begränsade i nuläget.
Författarna Mathias Andersson, Anders Kärnä och Samantha Myers, samtliga verksamma vid avdelningen för finansiell stabilitet, analyserar private equity utifrån ett svenskt perspektiv för att belysa eventuella risker för det finansiella systemet. Private equity-företag, på svenska ofta kallat riskkapitalbolag, är företag vars affärsidé går ut på att investera i onoterade företag, göra dem mer lönsamma, och sedan sälja dem vidare. Författarnas analys täcker bolagen som blir uppköpta, private equity-företagen, investerarna, och långivarna i formen av banker såväl som private credit-fonder.
Private equity-investeringar finansieras ofta både med kapital från externa investerare och med upplånade medel som belastar de uppköpta bolagen. Denna ökade skuldsättning kan göra dem mer sårbara och leda till kreditförluster för långivarna om investeringarna misslyckas. Samtidigt finns det inga andra tecken på att dessa bolag får en ökad risk för konkurs. Detta kan dock ändras om de globala räntorna återigen skulle ökat kraftigt och stanna kvar på höga nivåer under en längre period.
Investerare i private equity-bolag utgörs främst av institutionella investerare som pensionsfonder. Sådana professionella investerare bedömds ha god förmåga att bedöma de risker som de tar då de investerar i private equity-bolag samt hantera eventuella förluster. Svenska banker har minskat sin utlåning till private equity-ägda bolag och deras roll har istället delvis ersatts av så kallade private credit-fonder. Detta minskar riskerna för det svenska banksystemet, men gör upplåningen mindre transparent och svårövervakad.
Författare: Mathias Andersson, Anders Kärnä och Samantha Myers, verksamma vid avdelningen för finansiell stabilitet
Staff memo
I ett staff memo kan medarbetare på Riksbanken offentliggöra kvalificerade analyser i relevanta frågor. Det är en tjänstemannapublikation som är fri från policyslutsatser och individuella ställningstaganden i aktuella policyfrågor. Publikationen godkänns av berörd avdelningschef. De åsikter som uttrycks i staff memos är författarnas egna och ska inte uppfattas som Riksbankens ståndpunkt.