Riksbanken efterlyser dina gamla mynt

Pressmeddelande Nu är det bara drygt tre månader kvar tills det inte längre går att betala med de äldre 1-, 2- och 5-kronorna. Fortfarande finns det 1,4 miljarder mynt till ett värde av drygt 2 miljarder kronor ute i samhället. Myntens vikt motsvarar 25 fullastade jumbojets. De flesta mynten riskerar att ligga glömda och gömda i burkar, sparbössor, plånböcker, fickor och bilar. I genomsnitt har varje hushåll drygt 500 kronor i mynt.

Efter den 30 juni blir de äldre mynten, utom 10-kronan, ogiltiga. Därför fortsätter Riksbanken nu informationskampanjen "Efterlyst!". Under de närmaste veckorna kommer kampanjen att synas på stortavlor, i tidningar och i digitala kanaler.

– Nu är det hög tid att leta rätt på alla mynt som du har på olika ställen. Enklast är att betala med dem men det går också bra att sätta in dem på ett bankkonto. Börja redan idag att använda dina mynt och vänta inte till sista veckan. Det kan uppstå köer, och butikerna kan ha svårt att hantera stora mängder mynt på en och samma gång, säger Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef på Riksbanken.

myntkartan.se

Om du vill sätta in mynten på ett bankkonto kan du ta hjälp av myntkartan.se. Där finns cirka 900 banker, växlingskontor och butiker som tar emot mynt.

Den som har mynt kvar efter den 30 juni kan sätta in dem på bankkonto i ytterligare två månader, fram till den 31 augusti 2017. Därefter blir mynten värdelösa.

Även sedlar blir ogiltiga

Även de äldre 100- och 500-kronorssedlarna blir ogiltiga efter den 30 juni 2017.

Mer information

Mer information om sedel- och myntutbytet finns på Riksbankens webbplats riksbank.se under rubriken Sedlar & mynt.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2017-12-08