Riksbankens företagsundersökning: ”Ingen stark vind i seglen”
Pressmeddelande Konjunkturläget är svagt inom de flesta delar av ekonomin och i stort sett oförändrat jämfört med i höstas. Företagen tror att läget kommer att vara marginellt bättre om ett halvår, men det väntas ta längre tid än så innan det blir en påtaglig förbättring. En majoritet av företagen bedömer att de skulle påverkas i liten utsträckning om USA inför importtullar. Men de anser också att det är svårt att förutse konsekvenserna, eftersom det finns så mycket ovisshet om hur tullarna skulle kunna utformas. Det visar Riksbankens företagsundersökning i februari.
”Det är trögt därute”
Medan dagligvaruhandeln har en stabil försäljningstillväxt är det generellt sett trögare för sällanköpshandeln och besöksnäringen. För att locka hushållen till köp är det därför vanligt med olika kampanjerbjudanden. Företagen väntar fortfarande på att räntesänkningar och reallöneökningar ska leda till att konsumtionen tar mer fart. ”Vid någon punkt kommer konsumenten börja handla”, säger en företrädare för handeln.
Industrin: ”Läget är för närvarande utmanande”
Efterfrågeläget är svagt för stora delar av industrin, vilket bland annat är kopplat till utmaningar i den europeiska fordonsindustrin. Några industriföretag är nu visserligen lite mer optimistiska om framtiden än de var i höstas. Men de poängterar att förändringen i konjunkturen varken väntas vara snabb eller stark, och att det är först mot slutet av året som man kommer kunna se en förbättring. För byggsektorn som helhet är läget relativt oförändrat. Efterfrågan på nya bostäder är fortsatt svag, medan den precis som tidigare är god på anläggningar och infrastruktur.
”Det finns ingen aptit för prishöjningar, men vi har inget val”
Dagligvaruhandlare och restauranger höjer sina försäljningspriser, vilket beror på ökade inköpskostnader för en del råvaror. Den förhållandevis svaga efterfrågan gör det dock svårare för företag i sällanköpshandeln och andra sektorer att höja sina priser. Även om det finns planer på att höja priserna på längre sikt, kommer det till stor del bero på hur efterfrågan utvecklas.
Tullar: ”Ingen vet hur det blir”
I företagsundersökningen i februari ställdes frågor om importtullar och dess effekter för företagen. Aviserade importtullar i USA och eventuella motåtgärder från EU bidrar till att öka osäkerheten om utsikterna för den internationella handeln, och de ses av många företag som en risk för konjunkturåterhämtningen. En majoritet av företagen bedömer dock att de skulle påverkas i liten utsträckning. Men det är svårt att förutse konsekvenserna, eftersom man inte vet hur eventuella tullar kommer att utformas. De företag som bedömer att de kommer påverkas i stor utsträckning räknar med att behöva höja sina priser som en kompensation för tullavgifterna.
Om företagsundersökningen
Riksbanken intervjuar regelbundet Sveriges största företag inom industri, bygg, handel och delar av tjänstesektorerna. Representanter för 44 företag och branschorganisationer, med sammanlagt omkring 300 000 anställda, intervjuades via besök, telefon eller webbaserade tjänster. Intervjuerna genomfördes i huvudsak under perioden 31 januari–7 februari 2025.
Resultatet av intervjuerna redovisas i Riksbankens företagsundersökning.
Citaten ovan kommer från intervjuerna.