Anna Breman: Goda förutsättningar för starkare konjunktur, trots orolig omvärld
”Det är positivt för alla att inflationen nu är låg och stabil. Reallönerna stiger igen och hushållens köpkraft stärks påtagligt i år och nästa år. En starkare inhemsk efterfrågan leder i sin tur till en starkare arbetsmarknad kommande år. Det är viktigt att svensk ekonomi snart återhämtar sig eftersom det skapar motståndskraft i en orolig omvärld och bidrar till fortsatt låg och stabil inflation i Sverige.” Det var budskapet från förste vice riksbankschef Anna Breman när hon under tisdagen besökte Varberg för att diskutera det ekonomiska läget med det lokala näringslivet och för att presentera Riksbankens senaste räntebeslut.
Datum: 2024-11-19 08:15
Talare: Förste vice riksbankschef Anna Breman
Plats: Varbergs sparbank
Anna Breman, förste vice riksbankschef.
”Inflationen har fallit tillbaka, och det finns förutsättningar för att inflationen ska vara nära målet även på sikt. Samtidigt visar konjunkturen ännu inga tydliga tecken på att stärkas. Därför var det motiverat att snabba på sänkningarna och sänka styrräntan med 0,5 procentenheter”, sa Breman.
Hon betonade samtidigt att det finns risker framöver, särskilt med tanke på det osäkra geopolitiska läget och diskussionen om ökad protektionism.
”Handelshinder brukar leda till högre inflation och sämre tillväxt för små exportberoende länder. Men effekterna på inflationen är komplexa och vi kommer att behöva analysera handelspolitiken och dess effekter löpande. Det blir också viktigt att fortsatt följa energipriserna, kronkursen, livsmedelspriser och företagens prissättning.”
Breman kommenterade även det senaste inflationsutfallet som visade att KPIF var på 1,5 procent och KPIF exklusive energi var på 2,1 procent i oktober.
”Energipriserna bidrar fortfarande till att KPIF-inflationen är under två procent. Samtidigt bekräftar utfallet de senaste månadernas trend med stigande livsmedelspriser. Detta är viktigt att följa, inte minst när en svag krona riskerar att trycka upp priset på importerade livsmedel. Sammantaget är dock min bedömning att inflationen är nära målet och de nya inflationsutfallet ändrar inte bilden att inflationen även på sikt kommer att vara låg och stabil.”
Breman avslutade med att kommentera hur hon ser på styrräntan framöver.
”Om inflations- och konjunkturutsikterna står sig ser jag framför mig att styrräntan kan fortsätta att sänkas vid nästa penningpolitiska möte i december och under första halvåret 2025, i linje med vad som kommunicerades i september. Men vi behöver vara vaksamma på att inflationen kan bli både högre och lägre framöver. Om utsikterna för inflationen ändras, kommer Riksbanken att anpassa penningpolitiken.”