Allt fler falska 500-lappar upptäcks
Nyhet Antalet polisanmälningar om falska 500-kronorssedlar har ökat kraftigt i år. Förfalskningarna är ofta av låg kvalitet och det finns flera enkla sätt att kontrollera om en sedel är äkta.
Även om det fortfarande är ovanligt att svenska sedlar förfalskas har polisanmälningarna om framförallt falska 500-lappar ökat markant i år. De falska sedlarna känns igen på papperskvaliteten och på att de saknar de säkerhetsdetaljer som äkta sedlar har.
Det enklaste sättet att kontrollera att sedeln du får i din hand är äkta är att vicka på sedeln. Alla sedlar har en färgskiftande bild uppe i högra hörnet. När man vickar på sedeln skiftar bilden och valörsiffran i bilden färg från guld till grönt. Titta på videon Färgskiftande bild 500-kronorssedel för att se hur det ser ut.
Du bör dock granska flera säkerhetsdetaljer i kombination när du kontrollerar om en sedel är äkta. I länkarna nedan hittar du information om alla säkerhetsdetaljer. Bland länkarna finns också ett inslag på SVT Nyheter där polisen Peter Sehlin visar hur man kan skilja en äkta sedel från en falsk. Det finns även en pdf med tips på hur man känner igen en äkta sedel. Du som jobbar i till exempel en butik kan ha nytta av att ha den utskriven och nära till hands i kassan.
Om du upptäcker en falsk sedel, ta inte emot den. Har du redan tagit emot en falsk sedel – försök komma ihåg hur du kan ha fått den, och gör sedan en polisanmälan.
Om du jobbar i till exempel en butik eller en restaurang och får en falsk sedel av en kund bör du behålla sedeln, be om kundens legitimation och tillkalla polis. Men du måste också vara vaksam på omständigheterna – vid en hotfull situation ska du samarbeta och inte utsätta dig för fara.