Riksbanken utreder avtalsrelation med leverantör

Riksbankens HR-chef har idag fattat beslut om att lyfta ett ärende, rörande en avtalsrelation, till Riksbankens personalansvarsnämnd (PAN). Det rör sig om förehavanden mellan Riksbanken och en av dess avtalsleverantörer. Bakgrunden är att Riksbankens visselblåsarfunktion den 21 oktober 2022 fick in ett ärende om avsteg från Riksbankens interna regler och rutiner vid hantering av en avtalsrelation.

Visselblåsarfunktionen har därefter begärt extern hjälp för att utreda ärendet och utredningen kom in till Riksbanken den 20 mars, 2023. Att visselblåsa är ett begrepp som handlar om att varje medarbetare har möjlighet att rapportera misstänkta oegentligheter, så kallade visselblåsarärenden, till en visselblåsarfunktion. Den som visselblåser omfattas av absolut sekretess. Mer information om ärendet finns i den interna PM som ligger till grund för att ärendet lyfts till PAN.

Riksbanken ser allvarligt på de uppgifter som framkommer i utredningen och anmäler därför ärendet till PAN för vidare utredning.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2023-03-21