Erik Thedéen: Produktivitet – en nyckelfaktor för utvecklingen på längre sikt

Riksbankschef Erik Thedéen höll idag ett tal på Danske Bank där han redogjorde för de senaste årens förda penningpolitik och räntebeslutet som togs i Falun den 6 november.

Datum: 2024-11-22 14:00

Talare: Riksbankschef Erik Thedéen

Plats: Danske bank

Erik Thedéen, riksbankschef

Erik Thedéen, riksbankschef.

”Räntesänkningen med 0,5 procentenheter ger ytterligare stöd till konjunkturåterhämtningen i ett läge där vi ser att risken för en alltför hög inflation har minskat. Men det är viktigt att betona att det nu också finns en större osäkerhet om utvecklingen framöver. Om inflations- och konjunkturutsikterna står sig kan vi fortsätta att sänka räntan i december och under första halvåret 2025, i linje med vad vi kommunicerade i september. Men ändras förutsättningarna kan det motivera en högre eller lägre ränta framöver”, sa Erik Thedéen.

I sitt tal tog Erik Thedéen även upp utmaningar som på olika sätt kommer att prägla miljön som penningpolitiken ska verka i på sikt. Han lyfte diskussionerna som nu pågår om de strukturella problemen i den europeiska ekonomin, bland annat EU:s svaga produktivitetsutveckling.

”Produktiviteten är avgörande för ett lands välstånd och BNP-tillväxt. En svag BNP-tillväxt och höga statsskulder kan leda till svåra prioriteringar och att nödvändiga investeringar inte genomförs. Sverige tillhör dock inte de länder i Europa där detta problem är som störst. De senaste 30 åren har produktiviteten utvecklas starkare i Sverige än genomsnittet i Europa samtidigt som den offentliga skuldsättningen varit betydligt lägre”, menade Erik Thedéen.

Han konstaterade också att produktivitetsutvecklingen har betydelse för penningpolitiken.

”I ett kortare perspektiv finns det en koppling mellan produktivitetens utveckling och inflationstrycket i ekonomin. I ett längre perspektiv är produktiviteten också viktig för penningpolitiken, eftersom den påverkar ekonomins långsiktiga tillväxttakt som i sin tur påverkar den normala nivån på den reala räntan.”

Uppdaterad 2024-11-22