Avveckling i centralbankspengar utifrån ett finansiellt stabilitetsperspektiv

Sammanfattning

Till rapportens startsida
Avveckling i centralbankspengar utifrån ett finansiellt stabilitetsperspektiv

Sammanfattning

De traditionella betal- och värdepappersmarknaderna genomgår en strukturomvandling, driven av bland annat ökad konkurrens genom ny teknologi och nya aktörer samt ny lagstiftning. Som ett led i strukturomvandlingen ser aktörerna i den finansiella sektorn en möjlighet till effektivisering och kostnadsoptimering. De ser därför över sina serviceutbud och utforskar nya innovativa lösningar för att effektivisera transaktionsflöden, inte minst över landsgränser.

I tider av förändring är det viktigt att aktörerna i det finansiella systemet arbetar med att erbjuda säkra system för avveckling av pengar och värdepapper. Ett sätt att minska risken i avvecklingen är att avvecklingen sker i centralbankspengar. I och med att en centralbank inte kan gå i konkurs försvinner kreditrisken för deltagarna i ett avvecklingssystem som tillhandahålls av en centralbank.

Det är dock inte alltid möjligt att avveckla i centralbankspengar och då används i stället så kallade affärsbankspengar i avvecklingen. Avveckling i affärsbankspengar sker i ett kommersiellt institut, till exempel en bank, vilket innebär att deltagarna i systemet kan ha en kreditrisk gentemot det institutet.

När stora förändringar sker i de traditionella betal- och värdepappersmarknaderna följer och analyserar Riksbanken hur finansiella infrastrukturföretag[1] Finansiella infrastrukturföretag omfattar betalsystem, värdepapperscentraler och centrala motparter. och andra aktörer arbetar med att erbjuda säkra system för avveckling av pengar och värdepapper och hur centralbankspengar kan användas för att minimera riskerna.

Publicerad: 20 februari 2024

Författare: Lena Wiberg, verksam vid avdelningen för finansiell stabilitet[2] Tack till Peter Kraemer, Reimo Juks, Mattias Gidoff Grahn och Johanna Stenkula von Rosen för värdefulla synpunkter under arbetets gång.