Betalningsrapport 2021

Är betalningar i Sverige säkra?

Ladda ner PDF

Nedgång i antal kortbedrägerier

Publicerad: 3 november 2021

Det är överlag säkert att betala med kort i Sverige, men ibland förekommer kortbedrägerier då ett bank- eller kreditkort blir avläst vid en betalning eller ett kontantuttag i en bankomat. Antalet kortbedrägerier har dock minskat i Sverige. Under det första halvåret 2021 minskade anmälningarna till polisen om kortbedrägerier med 27 procent jämfört med samma period föregående år. Den största delen av nedgången beror på att antalet anmälda kortbedrägerier utan det fysiska kortet, till exempel vid kortköp på nätet, har minskat med 28 procent jämfört med samma period föregående år.

Bedrägerier utan det fysiska kortet minskar

Antal kortbedrägerier med och utan fysiskt kort

Diagram: Bedrägerier utan det fysiska kortet minskar

Antal kortbedrägerier utan det fysiska kortet har minskat under de senaste åren samtidigt som bedrägerier med det fysiska kortet legat på en jämförelsevis stabil låg nivå. Statistiken avser antal anmälda brott. Ladda ner diagrammets data genom att klicka på pilen till höger ovanför diagrammet. Källa: Polismyndigheten.

Nedgången kan förklaras av att EU-kravet på så kallad stark kundautentisering började gälla i Sverige den 1 januari 2021. Det innebär att en kund som huvudregel måste identifiera sig med minst två av följande element vid digitala betalningar eller inloggningar på betalkontot:

  • kunskap (något som endast användaren vet, till exempel ett lösenord eller en PIN-kod)
  • innehav (något som bara användaren har, till exempel ett kort eller en telefon)
  • en unik egenskap (något som användaren är, till exempel fingeravtryck).

Det finns dock ett antal undantag från kravet på stark kundautentisering och det är bland annat vid transaktioner med låga värden och vid kontaktlösa betalningar i butik.