Betalningsrapport 2025

Många småföretag i detaljhandeln har slutat ta emot kontanter

Ladda ner PDF

Kontantutredningen föreslår att livsmedel, medicin och offentliga avgifter ska kunna betalas kontant

Publicerad: 10 mars 2025

I Kontantutredningen föreslås en kontantplikt för livsnödvändiga varor. Den innebär att dessa varor, såsom livsmedel och apoteksvaror, ska kunna betalas kontant. Även så kallade offentligrättsliga avgifter ska kunna betalas med kontanter, som exempelvis vård, fordonsbesiktning och avgifter för pass och körkort. Utredningen föreslår ett antal villkor för kraven på kontantplikt. Bland annat ska det enbart gälla bemannade försäljningsställen mellan klockan 06.00–20.00, och större företag med extern revisionsplikt vilket innebär en omsättning på över 3 miljoner kronor per år. En konsument ska dock inte kunna kräva att betala mer än 0,1 procent av prisbasbeloppet per köp i kontanter. Det motsvarar 5 880 ‬kronor 2025.

För att den som tar emot kontanter ska kunna sätta in dem på sitt konto, anser utredningen att banker ska erbjuda lämpliga och behovsanpassade dagskasseinsättnings- och växelkassetjänster till rimliga priser. Det ligger i linje med den skrivelse Riksbanken lämnade till utredningen – se mer i kapitlet Är betalningar i Sverige säkra?. Därtill föreslår utredningen att även konsumenter ska ges möjlighet att sätta in sedlar på sitt konto. Läs om Riksbankens syn på utredningens förslag i kapitlet Allmänhetens möjlighet att betala i kris och vid höjd
beredskap behöver stärkas.

FAKTA – Kontantutredningen

Till följd av den snabba digitaliseringen av betalningsmarknaden och den låga användningen av kontanter, gav Finansdepartementet i januari 2024 en utredare i uppdrag att se över kontanternas ställning i samhället. I uppdraget ingick bland annat att belysa de nuvarande möjligheterna till att betala med kontanter för livsnödvändiga varor och tillgången till kontanttjänster i städer, tätorter samt i gles- och landsbygder. Utredaren hade även i uppdrag att kartlägga vilka tjänster, produkter och geografiska områden där kontanter spelar en särskild roll, inbegripet vid fredstida krissituationer, höjd beredskap och ytterst krig. Därtill skulle utredningen, vid behov, överväga åtgärder för att stärka möjlig möjligheten till kontantbetalning och -hantering som gäller livsnödvändiga varor (bland annat dagligvaror och drivmedel).

Uppdraget slutredovisades den 19 december 2024.