Därför får Riksbanken 25 miljarder kronor i kapitaltillskott
Den 25 september 2024 utbetalades ett kapitaltillskott till Riksbanken. I början av april lämnade Riksbanken in en framställan till riksdagen om ett tillskott av kapital på 43,7 miljarder kronor. Riksdagen fattade i juni 2024 beslut om att tilldela Riksbanken 25 miljarder kronor i kapitaltillskott. Dessutom gav riksdagen regeringen i uppdrag att ta fram lagändringsförslag som skulle syfta till att stärka Riksbankens självfinansiering. Remissen av promemorian ”Nya förutsättningar för Riksbankens finansiering” skickades ut i slutet av juni och den 18 september 2024 inkom Riksbanken med sitt svar på remissen.
Den nuvarande riksbankslag trädde i kraft 1 januari 2023. I denna fastställs bland annat en målnivå, en grundnivå och en miniminivå för hur stort eget kapital som Riksbanken ska ha. Lagen säger att om det egna kapitalet understiger den fastställda miniminivån så ska Riksbanken gå till riksdagen och begära ett tillskott för återställa det egna kapitalet till minst grundnivån.
Det var detta som Riksbanken gjorde i den framställning om ett kapitaltillskott på 43,7 miljarder kronor som alltså lämnades in till riksdagen i början av april i år. Utifrån denna framställning är det sedan riksdagen som beslutar om hur mycket kapital som ska tillföras Riksbanken.
Orsaken till att Riksbankens egna kapital har fallit under miniminivån är framförallt den förlust som Riksbanken redovisade 2022. Förlusten berodde på att räntorna steg kraftigt i både Sverige och omvärlden det året, vilket i sin tur berodde på att inflationen ökade mycket snabbt. De högre räntorna medförde att marknadsvärdet på Riksbankens obligationer i svenska kronor och utländsk valuta minskade till en nivå under anskaffningsvärdet.
Den redovisningsprinicip som Riksbanken följer innebär att detta bokförs som så kallade orealiserade förluster. Det vill säga, trots att obligationerna inte såldes, så räknas det minskade marknadsvärdet som förluster och dessa medförde att Riksbankens eget kapital minskade och blev negativt.
”Ett negativt eget kapital påverkar inte Riksbankens möjligheter att bedriva penningpolitik på kort sikt. Men för att förtroendet för en oberoende penningpolitik långsiktigt ska upprätthållas är det nödvändigt att Riksbanken är finansiellt oberoende, det vill säga har ett tillräckligt eget kapital och tillräcklig intjäning för att täcka sina kostnader”, säger riksbankschef Erik Thedéen.
Riksdagen beslutade att tilldela Riksbanken ett kapitaltillskott på 25 miljarder kronor. I samband med beslutet om kapitaltillskott uttalade riksdagen att det är viktigt att Riksbanken har en tillräcklig självfinansiering. Finansdepartementet har nu skickat ut en remiss med förslag om stärkta möjligheter till självfinansiering för Riksbanken.
Remissen av promemorian ”Nya förutsättningar för Riksbankens finansiering” skickades ut i slutet av juni och den 18 september 2024 inkom Riksbanken med sitt svar på remissen.
I september 2024 beslutade regeringen om utbetalningen av kapitaltillskottet som nu också utbetalts till Riksbanken. Utbetalningen gör att vårt eget kapital innan resultatet för 2024 är beaktat uppgår till 23 miljarder kronor.
Tack för ditt svar!
Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare
Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor? Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)