Jacob, dataanalytiker

Examensarbetet hos Riksbanken gjorde så pass bra intryck och lockade Jacob att söka sig till banken efter studierna. Som dataanalytiker på statistikenheten jobbar Jacob med det han brinner för – finansiell matematik och programmering. Här berättar Jacob om sin roll och hur hans utveckling på Riksbanken har sett ut.

Jag vill alltid bli bättre på det jag gör och söker gärna upp plattformar eller kurser för att utveckla mina kunskapsområden som exempelvis programmering samt analys och visualisering av stora datamängder.

Varför sökte du till Riksbanken?

- Dels fick jag väldigt goda intryck när jag skrev min masteruppsats under 2019 för Riksbanken om konkursfördelning och modellering för svenska företag. Dels hade några vänner till mig jobbat deltid här, och de hade bara positiva saker att säga om arbetsplatsen. Därtill tyckte jag tjänsten som forskningsassistent på avdelningen för penningpolitik som jag sökte lät väldigt intressant.

Vad tar du med dig från tiden som forskningsassistent?

- Det var väldigt spännande eftersom forskningsavdelningen är bred och det ena projektet kan vara vida skilt från det andra – stor variation och samtidigt ett bra djup i kunskapsnivån. Jag har fått lära mig en hel del om ekonomisk teori, hur forskarna arbetar och jag har utvecklats inom programmering och modellering.

Kan du berätta om din nuvarande roll som dataanalytiker?

- Jag tycker arbete med analys, modellering och strukturering av data är intressanta ämnen. Dels finns det stor utvecklingspotential då det är ett område som har vuxit mycket och fortsätter att göra det. En annan aspekt är att det är givande att lyckas få till insikter från så mycket data som från början inte säger något, men med rätt metod och analys kan man berätta mycket.

Hur har du själv varit drivande i din utveckling?

- Dels genom att söka mig till olika grupper och projekt på banken som jag funnit intressanta, exempelvis interna läsgrupper (reading groups) och projektet för realtidsindikatorer som startades under pandemin. Jag vill alltid bli bättre på det jag gör och söker gärna upp plattformar eller kurser för att utveckla mina kunskapsområden som programmering samt analys och visualisering av stora datamängder.

Vilka kurser och plattformar söker du upp?

- Tidigare i år deltog jag i bankens interna kurs kring centralbanksverksamhet. Utöver det söker jag upp mindre kurser eller presentationer inom analys, modellering eller programmering. Jag letar även efter plattformar där kurser eller träningsuppgifter finns tillgängliga, ett exempel är DataCamp som jag och några kollegor har testat som programmeringsutbildningsplattform.

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2022-07-14