Ändrade villkor för riksbankscertifikat

Nyhet, Villkor För att riksbankscertifikaten även i fortsättningen ska möjliggöra att Riksbanken kan stabilisera dagslåneräntan tillräckligt nära reporäntan behöver villkoren ändras. Justeringen innebär att Riksbanken tar bort det angivna rambeloppet på 600 miljarder kronor i villkoren . Ändringen är av teknisk karaktär och ändrar ingenting i praktiken för implementeringen av penningpolitiken.

Riksbanken beslutade 2008 att emittera riksbankscertifikat och rambeloppet sattes till 600 miljarder kronor. Riksbankscertifikat är värdepapper med kort löptid som ges ut av Riksbanken i syfte att vid behov dra in överskott av likvida medel från banksystemet till en ränta som motsvarar Riksbankens styrränta - reporäntan. Riksbankens penningpolitiska motparter får därmed möjlighet att placera sitt överskott i ett värdepapper som ges ut av Riksbanken.

År 2008 uppgick banksystemets likviditetsöverskott gentemot Riksbanken till cirka 163 miljarder kronor. Ett rambelopp om 600 miljarder kronor för emission av riksbankscertifikaten var därmed vid den tidpunkten väl tilltaget. I dagsläget uppgår likviditetsöverskott till cirka 1 170 miljarder kronor och därmed riskerar rambeloppet att bli en begränsning för önskad emissionsvolym.

För att Riksbankens ska ha möjlighet att bestämma lämplig emissionsvolym för riksbankscertifikaten i syfte att stabilisera dagslåneräntan på marknaden ändras lånevillkoren för riksbankscertifikaten genom att Riksbanken tar bort rambeloppet.

Vi gör också mindre redaktionella ändringar i villkoren. Det rör sig om ändringar i hänvisningarna till aktuella lagrum och om en uppdatering av informationen om kommunikationsmetoderna vid anbud.

De nya lånevillkoren träder i kraft den 1 mars 2022.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2022-02-25