Jansson: Det går framåt i inflationsbekämpningen även om osäkerheten är stor

”Inflationsmålet har bidragit till att vi har haft en mycket bra reallöneutveckling under nästan 30 år och det behöver försvaras även framöver. De ekonomisk-politiska ramverken har hittills klarat utmaningen med högre inflation väl. Jag har god tillförsikt att de kommer att fortsätta att göra det och att inflationen snart kan återgå till 2 procent.” Det var budskapet från vice riksbankschef Per Jansson när han idag talade på Medlingsinstitutets konferens Samhällsekonomiska förutsättningar för lönebildningen i Stockholm.

Datum: 2023-10-25 13:30

Talare: Vice riksbankschef Per Jansson

Plats: Medlingsinsitutet

Per Jansson, vice riksbankschef

Per Jansson, vice riksbankschef.

Riksbankens höjningar av styrräntan påverkar hushåll med bolån på ett väldigt konkret sätt. Kostnaderna för inflationen kan upplevas mer diffusa och är svårare att få ett grepp om. Men den höga inflationen gröper ur köpkraften för alla och drabbar särskilt dem med redan små marginaler, visade Jansson. ”Och det absolut viktigaste är att man i pris- och lönebildningen fortsätter att ha förtroende för inflationsmålet”, tillade han.

”Om vi tillåter inflationen att vara hög under lång tid kan vi tappa förtroendet för inflationsmålet. Då måste man förr eller senare ta i väldigt kraftigt med räntan för att återfå trovärdighet. Och detta innebär mycket stora realekonomiska kostnader i form av högre arbetslöshet och lägre produktion”, sa Jansson och lyfte fram utvecklingen i USA i början av 1980-talet som ett avskräckande exempel. ”Att värna inflationsmålet är alltså ett sätt att ta realekonomiska hänsyn, eftersom det ger en bättre ekonomisk utveckling på sikt.”

Nu är inflationen på väg ner. Men att KPIF-inflationen sjunkit så pass mycket beror framför allt på att energipriserna fallit kraftigt, illustrerade Jansson. ”Bortsett från energipriserna är inflationen fortfarande nästan 5 procentenheter över inflationsmålet. Och inflationstrycket här och nu är fortfarande för högt.”  

Jansson menade att det i grunden finns goda förutsättningar för att inflationen ska fortsätta att sjunka. De pandemirelaterade obalanserna mellan utbud och efterfrågan har blivit allt mindre och penningpolitiken har stramats åt snabbt och bestämt.

Enligt Riksbankens senaste prognos kan styrräntan komma att höjas ytterligare något. ”Men räntebanan visar att det går framåt i inflationsbekämpningen och att vi närmar oss styrräntetoppen. Med detta sagt fortsätter osäkerheten att vara stor och vi behöver hela tiden ha beredskap att ändra vår plan för penningpolitiken.”

Jansson underströk att inflationsbekämpningen underlättas av våra ekonomisk-politiska ramverk. ”Ett stort ansvarstagande i finanspolitiken och lönebildningen har inte hindrat inflationen från att stiga relativt mycket. Men det bör minska risken för att inflationen ska sticka iväg ytterligare eller bita sig fast på en för hög nivå. Det är också helt centralt att företagens prissättningsbeteende återgår till sitt tidigare mönster så snabbt som möjligt. Ju bättre samspel för att få ner inflationen, desto mindre räntehöjningar kommer det att krävas.”

Uppdaterad 2023-10-25