Betalningsrapport 2022

Riksbanken moderniserar sina system

Ladda ner PDF

Swishbetalningar ska börja avvecklas i RIX-INST under 2023

Publicerad: 15 december 2022

I dag använder hushåll och företag mobiltjänsten Swish för att göra och ta emot omedelbara betalningar. Swishbetalningarna avvecklas via bankernas konton i ett privat system som kallas BiR (Betalningar i Realtid). Planen är att detta ska förändras under 2023. Swishbetalningar kommer då att avvecklas i RIX-INST. Fördelen med detta är att avvecklingen kan ske över bankernas konton hos Riksbanken. Pengar på konto hos Riksbanken, så kallade centralbankspengar, minskar risken vid avveckling. Det har att göra med att Riksbanken inte kan gå i konkurs.

En annan fördel för bankerna med att Swish flyttar till RIX-INST är att det ingår i samma system som avvecklingstjänsten för stora betalningar (RIX-RTGS). Likviditet som deltagare har avsatt för Swish eller andra omedelbara betalningar (i RIX-INST) respektive stora betalningar (i RIX-RTGS) kommer alltså att finnas i samma system, vilket gör att deltagarna får bättre möjligheter att flytta sin likviditet mellan de olika tjänsterna nästan dygnet runt. Det ger även deltagarna en möjlighet att sänka sina kostnader för likviditeten som används till omedelbara betalningar.

För att se till att förnyandet av den svenska betalinfrastrukturen inte stannar upp är det av stor vikt att bankerna prioriterar flytten av Swishbetalningar från BiR till RIX-INST.