Betalningsrapport 2022

Är betalningar i Sverige effektiva?

Ladda ner PDF

Kostnadsstudier mäter samhällskostnaden för olika betalningar

Publicerad: 15 december 2022

För att mäta samhällskostnaden för olika typer av betalningar genomför Riksbanken kostnadsstudier. Riksbanken samlar då in uppgifter från hushåll, företag, offentlig sektor, banker och andra betaltjänstleverantörer och beräknar sedan den totala samhällskostnaden för olika betalsätt. Senast Riksbanken gjorde en sådan studie var 2009. Studien, som publicerades 2012, visade att betalningar med kort och autogiro var mer kostnadseffektiva än betalningar med kontanter.

Att digitala betalsätt är billigare bekräftas av en kostnadsstudie som Norges Bank nyligen genomfört. Studien publicerades i maj 2022 och visar att samhällskostnaden för en betalning med kontanter i Norge är cirka 19 norska kronor. Samhällskostnaden för en kortbetalning är jämförelsevis låg, cirka 5 norska kronor.

Riksbanken arbetar nu med en ny kostnadsstudie. Studien liknar den Norges Bank nyligen har publicerat och syftar till att mäta samhällets kostnader för olika typer av betalningar i Sverige. Studien kommer att publiceras i början av 2023.