Utlandsbetalningar kan ske på olika sätt
Publicerad: 15 december 2022
Vi gör utlandsbetalningar när vi betalar med kort utomlands eller när vi köper varor och tjänster på internet från utlandet. Även överföringar till utlandet via bank och andra betaltjänstleverantörer är utlandsbetalningar. Sådana överföringar kan till exempel handla om skatter, avgifter, skolpengar eller gåvor (se FAKTA – Så fungerar en utlandsbetalning).
I Riksbankens enkät 2022 fanns det flera frågor om överföringar från privatpersoner i Sverige till privatpersoner utomlands. I enkäten svarade cirka 10 procent att de årligen skickar pengar till andra privatpersoner utomlands. Små belopp (under 2 000 kr) är vanligast, se diagram 12.
Diagram 12. Från Sverige skickas framförallt mindre belopp
Svar på enkätfrågan ”Om du skickat pengar utomlands, hur stort belopp skickade du vid det senaste tillfället?”, andelar i procent.
Enligt enkätsvaren skickas pengar till privatpersoner i hela världen, men framför allt till personer i Europa. Drygt 60 procent skickade pengar till ett annat europeiskt land vid det senaste tillfället. Bland de europeiska länderna är det vanligast att man skickar pengar till Tyskland, följt av Storbritannien, Norge och Spanien. Det enskilda land som svenskar oftast skickar pengar till är USA. Efter USA följer Thailand som det icke-europeiska land dit det är vanligast att skicka pengar, se diagram 13.