Företagsundersökningens nya konjunkturindikator – en tidig temperaturmätare på konjunkturen

Konjunkturindikatorn speglar BNP-tillväxten väl

Till rapportens startsida
Företagsundersökningens nya konjunkturindikator – en tidig temperaturmätare på konjunkturen

Konjunkturindikatorn speglar BNP-tillväxten väl

Publicerad: 27 oktober 2023

Som första steg för att undersöka om konjunkturindikatorn kan användas som mått på konjunkturen beräknades korrelationen mellan indikatorn och BNP-tillväxten. Statistiska Centralbyråns (SCB) tidsserier över BNP revideras när de får tillgång till ny eller bättre information. Den första publiceringen av ett BNP-utfall vid en given tidpunkt skiljer sig därför från vad senare publiceringar visar.[14]Sedan maj 2020 publicerar SCB även en månadsvis BNP-indikator som är en första sammanställning av den ekonomiska statistiken. Vad som här menas med den första publiceringen är publiceringen av de ordinarie kvartalsvisa nationalräkenskaperna och inte BNP-indikatorn. Även om reviderad BNP-data ger mer precisa mått på den faktiska ekonomiska utvecklingen finns det skäl att också beakta realtidsdata. Det första skälet är att informationen i konjunkturindikatorn utgörs till stor del av företagens svar om deras förväntningar och därför bör man använda data som finns tillgänglig när dessa förväntningar formas. Det andra skälet är att indikatorn tidigt ska kunna ge pålitliga signaler om läget i ekonomin och därför finns det ett värde i att utforska om signalerna stämmer bäst överens med oreviderad eller reviderad BNP-data.

I korrelationsanalysen har reviderade och oreviderade data för kvartalsförändringen i BNP och den årliga förändringen i BNP använts. Korrelationen har först beräknats för perioden 2008 kv3 – 2019 kv4 och sedan för hela den tillgängliga perioden, 2008 kv3 – 2023 kv2. Den första beräkningsperioden exkluderar pandemiåren för att kunna utvärdera hur indikatorn samvarierar med BNP utan störningarna från pandemin.[15] Under pandemin fanns det flera faktorer som försvårade bedömningen av ekonomin och företagens verksamhet. Exempelvis påverkades företagens produktion- och försäljningsmöjligheter i hög grad av restriktioner och smittspridning. Det finns dock en poäng i att undersöka informationsvärdet i indikatorn även under pandemin och därför har korrelationen också beräknats framtill 2023 kv2.

Korrelationskoefficienterna, rapporterade i tabell 2, visar att indikatorn samvarierar starkt med den årliga förändringen av BNP men svagare med kvartalsförändringen under perioden 2008 kv3 – 2019 kv4. Korrelationen med den årliga förändringen av BNP är förhållandevis hög även när perioden förlängs till 2023 kv2. Samvariationen med den kvartalsvisa BNP-tillväxten för perioden 2008 kv3 – 2023 kv2 är betydligt svagare, men skiljer sig inte särskilt mycket från hur de andra enkätbaserade indikatorerna samvarierar med BNPs kvartalstillväxt för samma period (se tabell 4 i Appendix).

Sammantaget bedöms indikatorn spegla BNP-tillväxten väl vilket även illustreras i diagram 2 och 3. Under pandemin är dock avvikelsen mellan BNP och indikatorn stor. BNP-tillväxten nådde historiskt låga nivåer medan konjunkturindikatorn bara indikerar en försiktig försämring av det ekonomiska läget. Det kan förklaras av att indikatorn består av ett antal framåtblickande variabler. Till exempel så bedömde en majoritet av företagen i undersökningen under våren 2020 att konjunkturläget skulle förbättras om sex månader vilket dämpar indikatorns nedgång. Jämför man med finanskrisen, vars konsekvenser för den ekonomiska aktiviteten reflekteras väl i indikatorn, så är förhållandet det motsatta. En majoritet av företagen som undersöktes då bedömde att konjunkturläget skulle försämras om sex månader och det bidrar till indikatorns nedgång för den perioden. Målet med företagsundersökningen, och således konjunkturindikatorn, är dock inte att identifiera oförutsägbara kriser (så som en pandemi) utan att återspegla trenden i ekonomin. Det anses den göra även under pandemin då den likt den faktiska BNP-tillväxten visar en plötslig nedgång och därefter en snabb återhämtning.

Diagram 2. Företagsundersökningens konjunkturindikator och BNP i kvartalsförändring Standardiserade enheter och kvartalsförändring, procent Företagsundersökningens konjunkturindikator och BNP i kvartalsförändring
Källa: Riksbanken och SCB
Diagram 3. Företagsundersökningens konjunkturindikator och årlig procentuell förändring av BNP Standardiserade enheter (vänster axel) och årlig procentuell förändring (höger axel)  Företagsundersökningens konjunkturindikator och årlig procentuell förändring av BNP
Källa: Riksbanken och SCB
Tabell 2. Korrelationskoefficienter för konjunkturindikatorn och BNP
2008 kv3 – 2019 kv42008 kv3 – 2023 kv2
BNP kv/kv0,560,48
BNP kv/kv (realtid)0,630,49
BNP år/år 0,810,74
BNP år/år (realtid)0,800,73

Anm. Koefficienterna är signifikanta med p-värden mindre än 0,001. Tidsserierna för BNP är kalenderjusterad och säsongsrensad.

Källa: Riksbanken.