Den svenska finansmarknaden 2024

Appendix

Till rapportens startsida
Appendix

Centrala system i den finansiella infrastrukturen

Publicerad: 19 juni 2024

RIX – det centrala betalningssystemet

RIX är Riksbankens betalningssystem som används av svenska banker, finansiella infrastruktursystem och Riksgälden.[113] Bankerna deltar antingen som direkta eller indirekta deltagare. Se Deltagare i RIX för mer information om deltagarna i RIX. Alla betalningar, som inte görs med kontanter, innebär att pengar flyttas mellan konton hos någon eller några banker. När hushåll och företag betalar sina räkningar ger de banken i uppdrag att överföra pengar från deras eget konto till mottagarens konto. Om både avsändare och mottagare har konton i samma bank, slutförs betalningen internt inom banken. Men om mottagarens konto finns i en annan bank, krävs ett centralt betalningssystem för att vidarebefordra betalningen från den ena banken till den andra. Det är här som Riksbankens betalsystem RIX kommer in i bilden. Alla betalningar, oavsett om de sker direkt mellan banker eller på uppdrag av en kund, genomförs på bankernas konton i RIX. Som centralbank har Riksbanken möjlighet att tillföra pengar till RIX genom att låna ut pengar till bankerna under dagen. Detta bidrar till att säkerställa en smidig och friktionsfri hantering av betalningar.

En betalning sker i flera olika steg: den kontrolleras, clearas i vissa fall och avvecklas. Det är det sistnämnda, avvecklingen, som sker i RIX vilket innebär att betalningen slutförs i centralbankspengar. RIX roll för massbetalnings- och värdepappersmarknaden är att bistå med avvecklingen av bankernas betalningsuppdrag. Betalningarna mellan bankerna sker direkt över bankernas konton i RIX och inkluderar den slutliga avvecklingen av betalningsuppdragen från bankkunderna. Det innebär att de flesta betalningar som inbegriper överföringar från ett konto i en bank till ett konto i en annan bank sker i RIX. Dessutom avvecklas betalningsdelen av transaktioner med finansiella instrument också i RIX. Avvecklingen är baserad på principen bruttoavveckling i realtid. Detta innebär att betalningarna avvecklas omedelbart, en och en, under förutsättning att betalaren har tillräckligt med pengar på sitt konto. För att betalningarna ska avvecklas smidigt kan bankerna täcka sitt behov av likviditet genom att låna från Riksbanken under dagen mot fullgoda säkerheter. Dagligen omsätts cirka 550 miljarder kronor i RIX och medelvärdet på en betalning som skickas genom systemet är cirka 20 miljoner kronor.

Sedan februari 2024 avvecklas även Swishbetalningar omedelbart hos Riksbankens avvecklingssystem RIX-Inst.[114] Tidigare avvecklades Swishbetalningar hos Bankgirots avvecklingssystem för Betalningar i Realtid (BiR). Detta system planeras läggas ned under våren 2024. RIX-Inst använder den tekniska plattformen som Eurosystemet utvecklat för Target Instant Payment Settlement (TIPS). Riksbanken delar därför plattform med den europeiska centralbanken.

Bankgirot – betalningssystem för massbetalningar

I Sverige är det clearingbolaget Bankgirot som clearar massbetalningar. Bankgirot agerar mellanhand mellan banker och förmedlar betalningar genom att sammanställa information till bankerna om hur stora överföringar som ska göras, och till vilket konto. I praktiken slår Bankgirot vid vissa tidpunkter ihop ett stort antal betalningar genom att räkna ihop dem. Denna sammanställning innebär att betalningarna som avvecklas i RIX blir färre.

För att beskriva Bankgirots massbetalningssystem kan vi utgå från ett exempel där ett företag betalar en faktura. Det första som sker är att banken som mottar betalningsordern från företaget skickar den vidare till Bankgirot. Bankgirot granskar och kontrollerar då betalningsinformationen för att säkerställa att den är korrekt och att det finns tillräckliga medel på företagets bankkonto för att det ska kunna betala fakturan. Detta är själva clearingen. Sedan skickar Bankgirot en instruktion till RIX som överför pengarna från företagets bankkonto i RIX till mottagarbankens konto i RIX. Bankerna justerar då sina respektive kunders kontobalanser för att återspegla den genomförda betalningen. När företaget har betalat fakturan, och pengarna har överförts till mottagarens konto rapporterar Bankgirot att betalningen är genomförd till både företagets och mottagarens banker för bokföring och redovisning. Denna rapportering hjälper till att säkerställa spårbarhet och noggrannhet i bokföringen för bankernas kunder, det vill säga företaget och mottagaren i exemplet. På så vis möjliggör Bankgirots clearing snabbare och säkrare överföringar mellan olika bankkonton vilket underlättar betalningsprocessen.

Under 2023 clearades i genomsnitt 9 miljoner betalningar per bankdag till ett genomsnittligt värde om 65 miljarder kronor i Bankgirots betalningssystem. Flera olika typer av massbetalningar genomfördes som autogiro, löneutbetalningar, internetbetalningar och kontoinsättningar. Autogiro- och internetbetalningar stod för 84 procent av de massbetalningar som clearades hos Bankgirot. Fram till februari 2024 avvecklades även Swishbetalningar hos Bankgirot, men idag avvecklas de i RIX.

Euroclear Sweden – värdepapperscentral

Till skillnad mot betalningar måste transaktioner med aktier, obligationer och derivat avvecklas i två led: Det ena ledet gäller för själva värdepappret och det andra för betalningar. Förutom att överföra en betalning från köparen till säljaren ska ju också själva värdepappret överföras från säljaren till köparen. Detta kräver system för registrering av värdepappren och kontohållning. I Sverige är det värdepapperscentralen Euroclear Sweden som ansvarar för att registrera och avveckla alla transaktioner som involverar emissioner av värdepapper i svenska kronor från aktie- och räntemarknaden. Även vissa transaktioner från derivatmarknaden avvecklas i detta system.

I rollen som värdepapperscentral ser Euroclear Sweden till att varje transaktion dokumenteras och spåras. Idag existerar värdepapper nästan bara som elektroniska registreringar, och det är Euroclear Sweden som för det centrala registret över olika deltagares innehav av värdepapper, dvs. vem som äger vilket värdepapper. Det innebär att Euroclear Sweden registrerar alla transaktioner, vid emissioner av värdepapper i svenska kronor, vid handel med värdepapper och vid pantsättning. Vid varje transaktion kontrolleras att säljaren kan leverera värdepappret och att köparen kan betala för det. Först när dessa kontroller är genomförda, avvecklas transaktionen i Euroclears system så att både pengar och värdepapper byter ägare. För att det ska ske i centralbankspengar låter Riksbanken Euroclear Sweden administrera konton i RIX.

Under 2023 uppgick beloppet för avvecklingen av aktietransaktioner till i genomsnitt 57 miljarder kronor per bankdag. Motsvarande siffra för räntemarknadstransaktioner uppgick till 422 miljarder kronor. Värdet av räntemarknadstransaktionerna är således större än det på aktiemarknaden. Dock är antalet transaktioner mycket större på aktiemarknaden.

Nasdaq Clearing – svensk CCP som clearar derivat och repor

Nasdaq Clearing är en svensk central motpart som erbjuder clearing av aktie-, ränte- och råvaruderivat samt repor till sina deltagare. De finansiella instrument som clearas hos Nasdaq Clearing ger i de flesta fall upphov till betalningsflöden under deras löptid. I flera typer av terminskontrakt avräknas exempelvis vinster och förluster dagligen med hänsyn till hur i kontraktets marknadsvärde förändras, för att inte stora förluster ska byggas upp över tid. När en deltagare hos Nasdaq Clearing betalar en avräkningsförlust i en terminsposition så överför Nasdaq Clearing i sin tur pengarna till den deltagare som gjort motsvarande avräkningsvinst i samma kontrakt. Dessa typer av betalningsflöden avvecklas i RIX, såvida inte deltagarna använder samma bank.[115] När en deltagare ska betala till, eller motta betalningar från, Nasdaq Clearing så används konton hos avvecklingsbanker. Om CCP:n ska överföra pengar mellan deltagare som använder samma avvecklingsbank så avvecklas betalningen där. Om deltagarna däremot använder olika avvecklingsbanker så avvecklas betalningen istället i RIX. När ett finansiellt instrument, till exempel ett optionskontrakt, förfaller kan det även bli fråga om att en avtalad mängd underliggande värdepapper behöver levereras. Detta sker genom två steg, ett mellan Nasdaq Clearing och den deltagare som åtagit sig att leverera värdepapperen och därefter ett mellan Nasdaq Clearing och den deltagare som har åtagit sig att köpa dem. Mer specifikt avvecklas värdepappersledet i de två stegen genom delivery-versus-payment där värdepapperet överförs i Euroclear Swedens system, medan avvecklingen av betalningsledet samtidigt sker på de konton i RIX som Euroclear Sweden administrerar.

Under 2023 clearades cirka 69 miljoner derivatkontrakt och repor till ett sammanlagt nominellt belopp på omkring 19 000 miljarder svenska kronor hos Nasdaq Clearing.[116] Siffrorna avser enbart den svenska finansmarknaden och inte övriga marknader som Nasdaq Clearing clearar.

Cboe Clear Europe, LCH, SIX x-clear – utländska centrala motparter

Utöver ovan nämnda svenska finansiella infrastruktursystem finns det utländska system som är verksamma i Sverige. Till exempel finns det tre olika utländska CCP:er som clearar aktietransaktioner på Nasdaq Stockholm (Stockholmsbörsen) och som det finns interoperabilitet mellan.[117] För mer information om interoperabilitet mellan CCP:er, se Finansiell infrastruktur, 2016, Sveriges riksbank. En är nederländska Cboe Clear Europe (tidigare EuroCCP) som clearat aktier på Stockholmsbörsen sedan 2009 och som på senare tid även börjat cleara aktieindexderivat i svenska kronor.[118] Cboe Clear Europe ägs sedan år 2022 av den amerikanska företaget Cboe Inc. En annan är brittiska LCH som har clearat aktier på den svenska marknaden sedan 2015. Därtill clearas merparten av alla ränteswappar i svenska kronor som går via en central motpart hos LCH, vilket därmed gör LCH till en mycket betydelsefull del av den svenska finansiella infrastrukturen. Den tredje utländska centrala motparten som clearar aktier som handlas på Stockholmsbörsen är schweiziska SIX x-clear.

Avvecklingen av svenska aktietransaktioner sker i Euroclear Sweden på samma sätt som beskrivet i avsnittet ovan. De vill säga värdepappersledet i avvecklas genom att värdepapperet överförs i Euroclear Swedens system, medan avvecklingen av betalningsledet samtidigt sker på de konton i RIX som Euroclear Sweden administrerar.

CLS – system för valutaavveckling

Infrastrukturen för handel med valuta liknar till stor del den för handel med finansiella instrument. Även här är det två flöden som clearas och avvecklas likt en värdepapperstransaktion. Skillnaden är att i CLS byts två betalningar mot varandra, en i vardera valutan. Valutatransaktioner kan ge upphov till stora risker för bankerna om avvecklingen sker separat i respektive land. Detta beror på att det då uppstår ett tidsglapp mellan de olika överföringarna av valutorna som skapar stora exponeringar mellan bankerna. För att minska dessa risker använder bankerna systemet CLS som avvecklar valutatransaktioner enligt principen ”betalning mot betalning”.[119] Den engelska termen för ”betalning mot betalning” är ”Payment versus Payment” (PvP). Samtliga svenska storbanker deltar direkt i CLS och ett flertal valutor ingår i systemet.[120] De valutor som ingår i systemet är för närvarande amerikanska dollar, australiska dollar, brittiska pund, danska kronor, euro, hongkongdollar, israeliska shekel, japanska yen, kanadensiska dollar, koreanska won, mexikanska peso, norska kronor, nyzeeländska dollar, schweizerfranc, singaporedollar, svenska kronor, sydafrikanska rand och ungerska forint.

Under 2023 stod den svenska kronan för 1,3 procent av de totala valutatransaktionerna som avvecklades i CLS. Det motsvarade cirka 970 miljarder svenska kronor per dag.