Den svenska finansmarknaden 2024

Finansiella företag är viktiga mellanhänder i systemet

Till rapportens startsida
Finansiella företag är viktiga mellanhänder i systemet

Riskkapitalbolag

Publicerad: 19 juni 2024

Riskkapital (eng. private equity), är ett samlingsnamn för olika sätt att investera i företag som inte är noterade på någon börs, eller för att köpa ut dem från börsen genom att köpa tillräckligt många andelar i företaget. Affärsmodellen går ut på att ett riskkapitalbolag förvärvar företag, vidtar åtgärder som gör dem mer lönsamma och sedan säljer företagen, antingen till ett annat större företag eller genom att introducera det på börsen (IPO).[95] En IPO (eng. Initial Public Offering) är när ett företag erbjuder aktier i företaget till allmänheten genom att lista aktierna på en börs. Detta gör det möjligt för företaget att samla in kapital från investerare. Företagen som förvärvas blir då så kallade portföljbolag till riskkapitalbolaget.

Sverige har en stor riskkapitalindustri - riskkapitalbolag äger cirka 1 200 bolag i Sverige som sysselsätter cirka 260 000 anställda.[96] Enligt uppgift från branschorganisationen SVCA. Riskkapitalinvesteringar kan grovt delas in i två kategorier: investeringar i relativt nystartade företag (venture capital) och förvärv av mognare företag (buyouts). Investeringar i den tidiga fasen innebär i regel högre risk. Det beror på att företagen ofta är nystartade med svaga kassaflöden och få materiella tillgångar. Riskkapitalbolag som förvärvar mognare företag använder sig i stället ofta av en kombination av fondens medel och lån från en eller flera kreditgivare, till exempel banker eller kreditfonder (eng. private credit funds). Den metoden brukar kallas leveraged buy out (LBO). Man kan också låna pengar på kapitalmarknaden genom att till exempel emittera obligationer i företaget.

Riskkapitalbolag får sitt kapital från investerare som investerar i en riskkapitalfond. Delägarna i riskkapitalbolaget investerar normalt i samma fond, vilket ger dem incitament att öka värdet på fondens innehav. Riskkapitalbolaget använder sedan medlen i fonden för att förvärva och investera i privata företag. Hur portföljbolagen utvecklas avgör hur stor avkastningen till investerarna blir.

Diagram 37 visar ett typiskt förhållande mellan investerare, riskkapitalbolag och portföljbolag. Riskkapitalbolagen tar dels ut en avgift från sina investerare, dels får de en andel av vinsten när fonden avvecklas.

Diagram 37. Typisk struktur för riskkapitalbolag Diagrammet illustrerar en typisk fondstruktur för riskkapitalbolag, som också beskrivs i brödtexten. Nerifrån och upp ser vi flera portföljbolag som ägs av en riskkapitalfond. Fonden levererar i sin tur avgifter och avkastning till ett riskkapitalbolag som består av olika delägare. Dessutom levererar fonden avkastning till investerarna i fonden.
Anm. Schematisk bild. Investerare (eng. limited partner) investerar tillsammans med riskkapitalbolaget (eng. general partner) i en fond. Denna fond köper i sin tur upp ett antal portföljbolag som styrs av riskkapitalbolaget. Portföljbolagen tar emot ytterligare investeringar för att förbättra sin produktivitet och betalar en löpande avgift till fonden. Efter en bestämd tidsperiod avvecklas fonden, portföljbolagen säljs och överskottet delas ut till respektive investerare. Källa: Riksbanken.

Riskkapitalbolagen i Sverige är stora internationella aktörer sett både till hur de finansieras och vilka portföljbolag de investerar i. Till exempel är det svenska riskkapitalbolaget EQT världens tredje största sett till storleken på förvaltat kapital i deras fonder, cirka 119 miljarder euro. Andra stora svenska riskkapitalbolag är Nordic Capital som förvaltar 25 miljarder euro och Altor som förvaltar 4,5 miljarder euro. Ett riskkapitalbolag som är baserat i Sverige har typiskt sett sin investerings- och rådgivningsverksamhet här. Det är dock ovanligt att själva riskkapitalfonderna har sin hemvist i Sverige, utan de finns ofta i länder som Malta, Irland och Luxemburg. De som investerar i riskkapitalfonderna attraheras ofta från en global marknad. Till exempel är pensionsfonder i andra länder vanliga investerare i de riskkapitalfonder som förvaltas av svenska riskkapitalbolag.

Till vänster i Diagram 38 visar vi vilka svenska branscher som riskkapitalbolag investerar i. Man kan se att den vanligaste kategorin är företagstjänster, följt av IT och konsumenttjänster. Till höger i Diagram 38 visar vi antalet investeringar i svenska företag uppdelat på var riskkapitalbolaget har sin geografiska hemvist. Man kan där se att investeringar i svenska bolag vanligen kommer från ett riskkapitalbolag som är baserat i Sverige, men det är även vanligt att det kommer från övriga Norden och Europa. De portföljbolag som svenska riskkapitalbolag investerar i är även dessa belägna i flera olika länder, även om svenska riskkapitalbolag investerar i skandinaviska företag i större utsträckning än vad man kan förvänta sig givet de skandinaviska ländernas ekonomiska storlek.

Diagram 38. Investeringar i svenska portföljbolag uppdelat på bolagssektor och investeringar av svenska riskkapitalbolag uppdelat på geografiska områdenAntal
Anm. Investeringar inkluderar uppköp och följdinvesteringar. B2B syftar på företagstjänster (business-to-business), medan B2C syftar på konsumenttjänster (business-to-consumer).Källa: PitchBook Data, Inc.