Den svenska finansmarknaden 2024

Finansiell infrastruktur möjliggör betalningar

Till rapportens startsida
Finansiell infrastruktur möjliggör betalningar

Den finansiella infrastrukturen

Publicerad: 19 juni 2024

Den finansiella infrastrukturen består av system som gör det möjligt för hushåll och företag att genomföra betalningar och handla med finansiella instrument i Sverige. Dessa system tillhandahåller clearing och avveckling av betalningar och värdepappersköp. I Fakta - Betalningsprocessen kan du läsa mer om clearing och avveckling.[107] Även kontoföring och emittering av värdepapper tillhandahålls av dessa system Bankerna deltar i dessa system för att kunna hantera finansiella positioner och slutföra transaktioner för sig själva och sina kunder.

Alla betalningar, som inte görs med kontanter, innebär att pengar flyttas mellan konton hos någon eller några banker.[108] Betalningar kan också ske mellan plånböcker med e-pengar (exempelvis med Paypal). Detta är dock fortfarande en marginell företeelse i Sverige. Det är här som Riksbankens betalsystem RIX kommer in i bilden. Oavsett om betalningen sker direkt mellan banker eller på uppdrag av en kund, går den nämligen genom bankernas konton i RIX. Riksbanken fungerar därför som bankernas bank och är navet i det svenska betalningssystemet, se Diagram 47.

I RIX har alla svenska banker konton, liksom clearingbolaget Bankgirot, Riksgälden och övriga finansiella infrastrukturer som beskrivs mer detaljerat i Appendix. Riksgälden är statens internbank och hanterar statens centralkonto i RIX som hanterar statens samlade likviditet. De flesta betalningar som medför en överföring från ett konto i en bank till ett konto i en annan bank slutförs i RIX. Det innebär att den slutgiltiga avvecklingen sker i centralbankspengar. Dessutom hanteras betalningar som uppstår från transaktioner med finansiella instrument i RIX. Sedan februari 2024 avvecklas även swishbetalningar via Riksbanken i ett nytt avvecklingssystem, RIX-Inst.[109] Tidigare avvecklades Swishbetalningar hos Bankgirots avvecklingssystem för Betalningar i Realtid (BiR). Detta system lades ned under våren 2024 efter att Swishbetalningar flyttats till RIX-Inst för avveckling. Avvecklingen sker omedelbart via bankernas konton hos Riksbanken i centralbankspengar och tjänsten är tillgänglig dygnet runt. Systemet använder den tekniska plattformen som Eurosystemet utvecklat för Target Instant Payment Settlement (TIPS). Riksbanken erbjuder därmed ett säkert betalningssystem för omedelbara betalningar som även skapar möjligheter för företag att utveckla nya innovativa betaltjänster. Riksbanken delar plattform med den europeiska centralbanken för att det ger stordriftsfördelar och lägre kostnader. Sverige är det första landet som inte har euro som valuta som ansluter sig till TIPS och avvecklar betalningar i vår nationella valuta, svenska kronor.

Diagram 47. Det svenska betalningssystemet Figuren visar att RIX är knutpunkten i det svenska betalningssystemet. Deltagarna i RIX består av banker, Swish, finansiella infrastruktursystem och Riksgälden. I Appendix kan du läsa mer ingående om några av de finansiella infrastruktursystemen.
Källa: Riksbanken.

Majoriteteten av alla betalningar skickas direkt från bankerna för avveckling i RIX, men vissa betalningar involverar först något av följande system i den finansiella infrastrukturen: Bankgirot, Euroclear Sweden, Nasdaq Clearing, Cboe Clear Europe, LCH Ltd eller CLS (läs mer om dessa system i Appendix). Dagligen omsätts cirka 550 miljarder kronor i RIX. Medelvärdet på en betalning som skickas genom systemet är cirka 20 miljoner kronor.

Transaktioner som uppstår vid handel med värdepapper som aktier, obligationer och derivat hanteras också i den finansiella infrastrukturen. Till skillnad mot betalningar måste sådana transaktioner avvecklas i två led: Det ena ledet utgörs av värdepapper och det andra av betalningar – dels ska betalningen överföras från köparen till säljaren, dels ska själv värdepappret överföras från säljaren till köparen. I Sverige är det Euroclear Sweden som sköter detta. Det innebär i praktiken att Euroclear Sweden säkerställer att värdepappret byter ägare och att betalningen avvecklas på ett korrekt sätt i RIX.

I den finansiella infrastrukturen för värdepapper finns även centrala motparter. En central motpart clearar en värdepapperstransaktion mellan två aktörer genom att köpa värdepappret från säljaren och sälja det till köparen i transaktionen. Därigenom tar den centrala motparten över den motpartsrisk som annars skulle finnas mellan aktörerna. Om den ena aktören i transaktionen skulle gå i konkurs kan den centrala motparten fortfarande garantera åtagandena till den andra. Men eftersom det kan medföra förluster för den centrala motparten behöver aktörerna lämna säkerheter för att täcka den kreditrisken. Centrala motparter bidrar på detta sätt till säkrare finansiella marknader genom att minimera spridningsrisker om en eller flera aktörer skulle gå i konkurs. I Sverige finns flera centrala motparter som tillhandahåller clearingtjänster för värdepapper i svenska kronor, däribland svenska Nasdaq Clearing.