Värdepappersinstitut
Publicerad: 19 juni 2024
Värdepappersinstitut är ett samlingsbegrepp för de värdepappersbolag och svenska kreditinstitut, det vill säga banker och kreditmarknadsföretag, som har Finansinspektionens tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. Det omfattar också utländska företag som driver värdepappersrörelse från en filial i Sverige.
Värdepappersinstituten har två huvudsakliga funktioner som bidrar till att marknaden för värdepapper fungerar väl och effektivt. För det första bedriver de handel med värdepapper för sina kunders räkning, det vill säga kommissionshandel. För det andra köper och säljer de värdepapper för egen räkning i egenskap av marknadsgaranter. Att vara marknadsgarant innebär att de sätter tvåvägspriser, det vill säga både köp- och säljpriser på olika typer av värdepapper. Därmed måste de också alltid vara beredda att både köpa och sälja värdepapper. För att kunna göra detta behöver värdepappersinstituten hålla ett lager av värdepapper och därigenom ta på sig en del av marknadsrisken. En annan viktig roll för värdepappersinstituten är att garantera och på andra sätt hjälpa till vid emissioner av värdepapper. De spelar i och med det en viktig roll för att minska informationsgapet mellan emittenter och investerare.
Finansinspektionen kan ge tillstånd för nio olika slags värdepappersverksamheter. I slutet av 2023 hade 143 svenska företag något eller flera tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. Av dessa företag var 101 värdepappersbolag och alla andra bankaktiebolag.
Värdepappersbolag
Värdepappersbolag är ofta specialiserade på någon eller några verksamheter, där det räcker med endast ett eller ett par tillstånd. I den här gruppen finns exempelvis ett stort antal mindre kapitalförvaltningsbolag, men även andra specialiteter förekommer som till exempel ett antal kraft- och råvarubolag.[69] Exempelurval av värdepappersbolag i Sverige vid utgången av 2023: ABG Sundal Collier, Alfa Invest, East Capital Financial Services, Max Matthiessen Värdepapper, Lysa, Pareto Securities, Statkraft Financial Energy, Söderberg & Partners Wealth Management, SAVR, Redeye, JLL Transaction Services (källa: Finansinspektionen). Eftersom många värdepappersbolag är inriktade på att förmedla köp- och säljintressen är balansomslutningen, det vill säga företagens finansiella tillgångar och skulder, ofta relativt liten. Vid slutet av 2023 uppgick värdepappersbolagens samlade balansomslutning till cirka 22 miljarder kronor (att jämföra med MFI:ernas balansomslutning vid samma tidpunkt på knappt 20 000 miljarder kronor).
Svenska kreditinstitut som bedriver värdepappersrörelse
Utöver värdepappersbolagen driver även många banker värdepappersverksamhet. Av de totalt 42 bankaktiebolag som var registrerade i Sverige i slutet av 2023 hade 24 tillstånd att driva värdepappersrörelse. Storbankerna bedriver till exempel omfattande värdepappersverksamhet i Sverige. Det finns även en del företag som har startat som värdepappersbolag men övergått till att bli banker genom att få banktillstånd, även om deras verksamhet fortfarande främst är inriktad på värdepappershandel samt fond- och kapitalförvaltning. Dessa banker brukar benämnas som värdepappersbanker där provisioner från dessa verksamheter brukar vara den största intjäningskällan. Det finns även en del sparbanker som har något eller några tillstånd för värdepappersrörelse. Vanligen rör det sig då om tillstånd att förmedla värdepappersaffärer, det vill säga att ta emot kunders order lokalt och vidarebefordra dem till en annan bank som har fler tillstånd.
Juni 2024
Ladda ner PDF